Een piano kiezen

Wat is nu een goede keuze voor de aanschaf van een piano?

Piano’s zijn er in vele soorten en maten. Te weten akoestische rechtopstaande piano’s of vleugels maar ook electrische piano’s. Ook is er nog een hybridepiano, de zogenaamde silent piano.

Yamaha heeft een heel mooi silent systeem wat tegenwoordig erg realistisch klinkt. Niet iedereen heeft een vrijstaand huis waar 24/7  muziek kan worden gespeeld. Met het silent systeem schakel je de echte piano uit en speel je op de zelfde toetsen maar het geluid komt dan uit de silentmodule.  Zie hieronder het het filmpje van Bert Smorenburg waar hij het Yamaha SH systeem demonstreert.

Electrische piano’s maken meestal gebruik van gesampelde instrumenten. Vaak hebben deze piano’s ook nog andere klanken en opname mogelijkheden (sequencer). Vaak word het begrip keyboard gebruikt. Als je wilt leren pianospelen en je kiest voor een electrische piano, zorg er dan voor dat het toetsenbord uit 88 toetsen bestaat. De meeste gewone piano’s hebben namelijk ook 88 toetsen. Sommige (concert) vleugels hebben extra toetsen. Ook is het van belang dat de piano een aanslag heeft die overeenkomt met een echte piano. Vaak noemen ze dat gewogen toetsen. De goedkopere keyboards hebben deze eigenschappen vaak niet!

Als je begint met pianospelen of je kinderen krijgen les is het misschien een idee om te beginnen met een electrische piano. Ze zijn goedkoper in aanschaf waardoor bij eventuele snelle beeindiging van het lessen de financiele schade niet zo groot is.

Ook hebben pianoverkopers vaak de mogelijkheid tot huurkoop. Je spreekt een bedrag af  en periode waarna het instrument je eigendom wordt. De rente is vaak lager dan bij een bank.

Hou er rekening mee dat een gewone piano regelmatig gestemd moet worden. Gemiddeld is dat 2 x per jaar. Ook komen hier dus jaarlijkse kosten boven op de aanschaf.